ΑΡΘΡΑ

Ο Γρηγόρης Σολωμός ασχολήθηκε με τα πεδία της ιατρικής, της φυσικής, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της πολιτικής, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, ευρισκόμενος σε διαρκή πνευματική κίνηση για την αναζήτηση της δημιουργικής γνώσης, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και της παραγωγικής σύνθεσης.

Published: Apr 24 Posted Under: Διάφορα

Δημοσιογραφία και επιμόρφωση

Είναι αλήθεια ότι ο τύπος και γενικά τα ΜΜΕ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο τόσο στην ενημέρωση όσο και την επιμόρφωση του λαού μας. Είναι επίσης γεγονός ότι κάθε τι που διαβάζει στο έντυπο ακόμη και ο κάποιας μόρφωσης πολίτης θεωρεί θέσφατο σωστό και αληθινό. 

Ως εκ τούτου το επαναλαμβάνει και το υποστηρίζει μετά πάθους γιατί το διάβασε σε κάποια εφημερίδα, ανεξάρτητα από την σοβαρότητα ή μη αυτής. Να γιατί η ευθύνη των δημοσιογράφων, τόσο του έντυπου όσο και του ηλεκτρονικού τύπου για την σωστή χρήση της Ελληνικής γλώσσας, αλλά και την υπευθυνότητα της είδησης ή του οποιουδήποτε μηνύματος, είναι μεγάλη.

Και όπως θαυμάζουμε τους διακόνους της ενημέρωσης για τα όσα σωστά, σοβαρά και υπεύθυνα μας πληροφορούν, έτσι ενιστάμεθα για όλα τα στραβά και τ’ ανάποδα που συχνά διαβάζουμε, με όλες τις δυσμενείς συνέπειες που προκαλεί η κατά τρόπο στρεβλό χρήση της γλώσσας ή της είδησης σ’ ένα πλήθος αναγνωστών «γραμματικώς» αδυνάτων. 

Δυστυχώς μετά την κατάργηση των Αρχαίων Ελληνικών η γλώσσα μας φτώχυνε και οι δάσκαλοι, που υποτίθεται έχουν a priori την ευθύνη της εκμάθησης των Ελληνοπαίδων, δυσκολεύονται να διδάξουν μια γλώσσα, που γνωρίζουν «πλημμελώς». Το ίδιο συμβαίνει και με πολλούς από τους δημοσιογράφους οι οποίοι φυσικά δεν φταίνε για τις ελλείψεις που κουβαλάνε, αλλά ευθύνονται γιατί δεν φροντίζουν να γεμίσουν την φαρέτρα τους με πιότερες γνώσεις και να καλύψουν τις όποιες αδυναμίες των.

Ενδεικτικά σταχυολογώ τον «Ιπποκράτη σαν Θεό της Ιατρικής», τον Υπουργό «που διαρρέει την είδηση», το γκολ που μπήκε «στο ενενήντα λεπτό», τον «Διευθύνων Σύμβουλο του οποίου η έκφραση είναι προσφιλή», το «για όλους όσους βρεθούν ...», το «Ζήσε Μάη μου ... να φας τριφύλλι» κ.λπ. κ.λπ.

Προχθές μάλιστα στις δύο συνεντεύξεις της «χρονιάς» που έδωσαν οι δύο Μεγάλοι στη Θεσσαλονίκη, «σηκώθηκε η τρίχα» του Πανελλήνιου από κάποιες βλακώδεις - ευτυχώς λίγες - ερωτήσεις που έγιναν.

Βεβαίως χειρότερα συμβαίνουν στην Ιατρική που καθημερινά πεθαίνουν άνθρωποι από γνωστικό έλλειμμα, στην Δικαιοσύνη που χάνονται δίκες από ανεπάρκεια του δικηγόρου ή του δικαστή και στον τεχνικό γιατί μας ήλθε από το ... Ουζμπεκιστάν.

Όλες οι επιστήμες και οι τέχνες πάσχουν γιατί πάσχει η παιδεία. Οι δάσκαλοι που προσπαθούν να μεταλαμπαδεύσουν μια γλώσσα που δεν γνωρίζουν καλά, η διδασκόμενη ύλη που υπολείπεται και η ανοχή της πολιτείας στην άσκηση επαγγελμάτων χωρίς κάποια κατάρτιση ή πτυχίο.

Και επειδή σήμερα μιλάμε για την ενημέρωση και την επιμόρφωση που ασκούν τα ΜΜΕ ακόμη και στον κάποιου επιπέδου πολίτη, θέλω να επισημάνω την σημασία που έχει στην Δημοσιογραφία η κατάρτιση, η κρίση και η γνώση, γιατί μην ξεχνάμε ότι είναι τόσο σημαντικός ο ρόλος τους που διαμορφώνει απόψεις, θέσεις και πολιτικές. Φυσικά υποκλίνομαι μπροστά στους σκαπανείς εκείνους της ενημέρωσης του τύπου - καθημερινού και περιοδικού - των οποίων τα άρθρα τα κόβουμε με το ψαλίδι για να τα ξαναδιαβάσουμε όταν χρειασθεί.

Συμπερασματικά :

Η άγνοια είναι ανεκτή και συγχωρητέα. Γιατί παντού συναντάμε γνωστικό έλλειμμα. Φταίνε οι δικές μας γενιές που ασέλγησαν στην παιδεία και μάλιστα πλειστάκις. Όμως είναι απαράδεκτοι όχι αυτοί που κάνουν λάθη, αλλά αυτοί που δεν προσπαθούν να βγούνε από την μιζέρια των γνώσεών τους, εξαιτίας μιας ανόητης κενοδοξίας και ευήθειας και ακόμη γιατί τους λείπει η γενναιότητα να ομολογήσουν το λάθος των και να το διορθώσουν, όταν τους υποδεικνύεται το σωστό, για το καλό πάντα και της εφημερίδας, αλλά και του αναγνωστικού των κοινού.

    

Γρηγόρης Σολωμός, Εφημερίδα "Γνώμη"  21.9.2005

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ   -   ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ