ΑΡΘΡΑ

Ο Γρηγόρης Σολωμός ασχολήθηκε με τα πεδία της ιατρικής, της φυσικής, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της πολιτικής, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, ευρισκόμενος σε διαρκή πνευματική κίνηση για την αναζήτηση της δημιουργικής γνώσης, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και της παραγωγικής σύνθεσης.

Published: May 30 Posted Under: Υγεία

Χρήση αλκοόλης

Η χρήση αλκοόλης συνιστά βασικά «κοινωνική νόσο με Ιατρικές διαστάσεις».

Και το κοινωνικό πρόβλημα της αλκοόλης δεν μπορεί να εκτιμηθεί μόνο μέσα στα όρια των «καταγραμμένων» αλκοολικών αφού οι ζημιές που συσχετίζονται, έμμεσα ή άμεσα, με την χρήση της επεκτείνονται πολύ ευρύτερα από τα «προσωπικά όρια» του αλκοολικού.

Έτσι τροχαία ατυχήματα, αυτοκτονίες, εγκληματικότητα, διάλυση οικογενειών και μειωμένη απόδοση στην δουλειά συσχετίζονται σημαντικά με την κατανάλωση αλκοόλης στην συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα.

Tο κόστος της θεραπείας των προβλημάτων και ζημιών της αλκοόλης στις σημερινές κοινωνίες απορροφάται από το Δημόσιο προϋπολογισμό, που σημαίνει από την τσέπη όλων μας. Μερικά μεγέθη είναι ενδεικτικά της σοβαρότητας του προβλήματος στις κοινωνίες αυτές.

Στην Αγγλία και την Γερμανία η «θεραπεία» των συνεπειών του αλκοολισμού στοιχίζει ένα μεγάλο μέρος του Κρατικού προϋπολογισμού των εν λόγω χωρών και στις ΗΠΑ ξοδεύονται πάνω από 50 δις δολάρια το χρόνο. Επιπλέον καταγράφηκαν 25 χιλ. θάνατοι που οφείλονται σε αλκοολική κίρρωση.

Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ οι συνέπειες της αλκοόλης έχουν αναγνωρισθεί από πολλά χρόνια η κατανάλωση όπως προείπα παρουσιάζει ανοδική πορεία σε πολλές χώρες και κοινωνικές ομάδες. Οι λόγοι δεν είναι γνωστοί. Και κυρίως δεν ελέγχεται ως ορθή η άποψη ότι πίνουμε για «να πάνε κάτω τα φαρμάκια» γιατί η χρόνια χρήση της αλκοόλης οδηγεί νομοτελειακά στο άγχος.

Έτσι η αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είναι δυνατόν να έχει αιτιολογική προσπέλαση.

Η μόνη κατά συνέπεια λύση είναι ο περιορισμός της κατανάλωσης μέσα από μια σειρά μέτρων κυρίως εκπαιδευτικών και όχι αστυνομικών.

Το παράδειγμα της ποτοαπαγόρευσης στις ΗΠΑ μας διδάσκει ότι οι απαγορευτικές διατάξεις δεν έχουν εφαρμογή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που δεν καλύπτεται με κανένα Νομοθετικό ή Διοικητικό μέτρο έναντι του αλκοολισμού. Το αλκοτέστ συνιστά καθαρά μέτρο προστασίας από τα ατυχήματα και πολύ λιγότερο αντιαλκοολικό.

Θα πρέπει λοιπόν να διδαχθούν οι νέοι μας από τα σχολεία ότι:

  1. Το αλκοόλ βλάπτει όλα τα όργανα του σώματος και μειώνει τη σεξουαλικότητα.
  2. Το αλκοόλ σε συνδυασμό με το τσιγάρο στην εφηβική ηλικία πιθανώς συνιστά τον προθάλαμο της εξάρτησης από τα ναρκωτικά.
  3. Το αλκοόλ ανήκει στις ουσίες που προκαλούν εξάρτηση.
  4. Το αλκοόλ δεν διεγείρει ούτε σε μικρές δόσεις. Αντίθετα αποτελεί φάρμακο, έντονα κατασταλτικό του Κ.Ν.Σ. που ο καθένας μπορεί να το προμηθευθεί χωρίς συνταγή γιατρού.
  5. Η κατασταλτική δράση του αλκοόλ πολλαπλασιάζεται με την ταυτόχρονη χορήγηση βαρβιτουρικών ή άλλων κατασταλτικών ή ηρεμιστικών φαρμάκων λόγω δυναμικής συνέργειας.

Γρηγόρης Σολωμός, Εφημερίδα "Γνώμη", 18.06.2011

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ   -   ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ