ΑΡΘΡΑ

Ο Γρηγόρης Σολωμός ασχολήθηκε με τα πεδία της ιατρικής, της φυσικής, της ιστορίας, της φιλοσοφίας, της πολιτικής, της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης, ευρισκόμενος σε διαρκή πνευματική κίνηση για την αναζήτηση της δημιουργικής γνώσης, της επιστημονικής τεκμηρίωσης και της παραγωγικής σύνθεσης.

Published: May 28 Posted Under: Διάφορα

Πάτρα, 3 του Δεκέμβρη

Από την δύσληπτο, δύσλυτο, δύσπεπτο και αποπνέουσα δυσοσμία ειδησεογραφία των τελευταίων μηνών, με ικανοποίηση περισσή απομόνωσα την σπαραξικάρδια απόφαση του γυναικείου πληθυσμού δύο φυλών στη Νέα Γουινέα, όπου συνεχίζεται αμείωτος ο υπερεικοσαετής μεταξύ των εμφύλιος σπαραγμός. «Αποφασίσαμε» λένε οι μανάδες και από τις δύο πλευρές των εμπολέμων, «να σκοτώνουμε τα νεογέννητα αγόρια μας για να μειώσουμε τον αριθμό των ανδρών, που μελλοντικά θα πολεμήσουν μεταξύ τους». Και τηρούν με ευλάβεια θρησκευτική την συμφωνία τους αυτή οι γυναίκες και των δύο φυλών.

Και από την άλλη μεριά ο Γιάννης Τριάντης στον «Τύπο των ήλων» της «Ελευθεροτυπίας» μου θύμισε την Λυσιστράτη του Αριστοφάνη, της οποίας το μοναδικό αλλά παγκόσμιας σημασίας μήνυμα είναι : ποτέ πια πόλεμος. Και πως σκεφθήκανε οι γυναίκες της Αρχαίας Αθήνας κατά τον Αριστοφάνη να σταματήσουν τον πόλεμο; Με την ανυποχώρητη απόφασή τους να διακόψουν κάθε ερωτική επαφή με τους άνδρες τους.

Αν όμως η απόφαση αυτή δεν πραγματοποιήθηκε γιατί ήταν κάποια πλοκή θεατρικού έργου του μεγάλου κωμικοτραγικού συγγραφέα της αρχαιότητας, στην Σπάρτη υλοποιήθηκε. Με σημαιοφόρο την επαναστάτρια Λαμπιντώ ξεσηκώθηκαν οι Σπαρτιάτισσες και ώμοσαν στους Θεούς, με όρκο, που σοκάρει αλλά και που δείχνει την οργή των, να μην επιτρέψουν καμιά επαφή και να έλθουν σε πλήρη αγαμία με τους άνδρες της ανδρο και στρατοκρατούμενης πόλης των, χωρίς καμιά εξαίρεση μέχρις ότου αποφασίσουν να υπογράψουν ειρήνη. Και το κατάφεραν σ’ εκείνο το φεγγάρι … Στην συνέχεια όμως ο όρκος ξεχάστηκε … δυστυχώς και οι συρράξεις μεταξύ Ελλήνων συνεχίσθηκαν.

Πολύ φοβάμαι ότι η απόφαση των γυναικών της Ν. Γουινέας θα έχει την ίδια τύχη που είχε και η απόφαση των Ελληνίδων της Αρχαίας Ελλάδας, που από όσα μας λένε οι ιστορικοί της εποχής ποτέ δεν έπαψαν να πολεμάνε οι Έλληνες μεταξύ των μέχρι που αλληλοεξοντώθηκαν με τον τριακονταετή πόλεμο. Για να φθάσουν στην συνέχεια οι Ρωμαίοι και να τους καθυποτάξουν. Και επειδή δεν είχε αφήσει τίποτα όρθιο ο εμφύλιος πόλεμος, ο Μόμιος, Ρωμαίος στρατηγός, ξεθεμελίωσε την αρχαία Κόρινθο για να ικανοποιήσει το μένος του!

Αλήθεια, που τα θυμήθηκα όλα αυτά σήμερα 3 του Δεκέμβρη;

Γρηγόρης Σολωμός, Εφημερίδα  “Ελευθεροτυπία”, Δεκέμβριος  2012

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ   -   ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ